Metodologi

Med pedagogiska och välplanerade gitarrlektioner lär jag dig hur du når dina mål. Inte bara snabbare utan också lättare och roligare för gitarr ska vara roligt. Oavsett om du är nybörjare eller avancerad så ska varje lektion vara rolig och lärorik. Det gör att du går snabbare framåt som gitarrist.

Bakgrund

KISS och deras påverkan varför jag började spela gitarr
1983 började jag spela gitarr och har aldrig sett tillbaka. Gitarristen som inspirerade mig att börja spela gitarr var Ace Frehley från hårdrocksbandet KISS. Ace har influerat tusentals gitarrister att börja spela gitarr. Gitarristerna i Skid Row har i otaliga intervjuer sagt att dom inte hade börjat spela gitarr om det inte var för Ace Frehley. Även gitarristen i Pantera, Dimebag (R.I.P.) sa likadant. Dimebag hade t.o.m. Ace Frehley tatuerad på höger sida av bröstkorgen.

12 år gammal
Jag var då 12 år gammal när jag började spela gitarr. Samma höst det året gick jag på min första gitarrlektion. Gitarrläraren som lärde ut var på plats 5-6 gånger av dom 10 lektionerna. Vi var 10 elever från början och när den sista lektionen var klar var det bara jag kvar. Det jag lärde mig på dom lektionerna var egentligen bara ‘Vem kan segla förutan vind’ och ‘Gitarrboogie’. Inte så mycket material med andra ord.

Plankade låtar
Men jag hade turen att ha äldre kompisar som spelade så jag lärde mig mycket av dom. Jag lärde mig tidigt att ‘planka’ alltså plocka ut låtar vilket jag fullkomligt älskade för då kunde jag spela med i mina favoritlåtar.

Gehöret
Mitt gehör utvecklades enormt och än idag säger jag till mina elever, använd inte youtube eller tabulaturer när du ska lära dig låtar eller solon. Använd öronen, gehöret är något av det absolut viktigaste vi har.

Mitt första band
Redan året därpå satte jag ihop mitt första band. Jag döpte bandet till ‘Animalize’ efter KISS skivan som då precis hade kommit ut. Är man ett fan så är man 🙂
Det var jag på gitarr, en kompis på trummor, men basisten/sångaren blev kanske mer eller mindre tvingad av mig att både spela bas och sjunga. Elakt nu när jag ser tillbaka på det, men vi är fortfarande vänner så det var nog inte så farligt. Låtarna vi spelade var givetvis KISS låtar. Vi spelade 3 låtar på en fritidsgård. Låtarna var ‘Lick it up’, ‘A million to one’ och Creatures of the night’.Tyvärr blev det bara en spelning med det här bandet men mer spelningar skulle det bli med mitt andra band.

Sommaren som förändrade hela mitt spel
En kompis kom en kväll över till mig sommaren 1985. Med sig hade han en skiva med en gitarrist som hette Yngwie J Malmsteen. Jag tyckte omslaget var lite halvlökigt. En kvinnohand som håller en gitarr över en eld? Och namnet? Yngwie, konstig stavning tyckte jag men då jänkarna inte kunde uttala Yngve som gjordes namnet om för att passa internationellt.
När vi sen började lyssna på skivan så fattade jag ingenting? Det var ju bara massa solon?
Jag hade ju i två års tid lyssnat och plankat gitarrister som Ace Frehley, Michael Schenker, Gary Moore, Ritchie Blackmore, John Norum. Gitarrister med en bluesrock bakgrund. Så mitt första intryck av Yngwie var faktiskt att jag tyckte det lät skit men det skulle snart ändras. Det gick ett par veckor och jag tänkte, jag kanske ska ge Yngwies skiva en chans till.

Sagt och gjort, jag fick låna skivan, satte på den på skivspelaren och, ja hur ska jag säga, det var som en himla kör sjöng, ahhhhhh. Mitt intryck var inte samma, nu tyckte jag att det var det bästa jag någonsin hade hört. Innan jag lånade skivan av min kompis hade jag läst en intervju med Yngwie där han sa att han var inspirerad av klassisk musik. Bach, Vivaldi, Beethoven, Paganini. Vi har/hade en radiokanal P1 som spelade klassisk musik. Jag började verkligen toklyssna på den radiostationen för att försöka höra vad Yngwie hämtat sin inspiration ifrån. Det var inte lätt att förstå den musiken när man är van vid hårdrock, bluesrock.

Men sen dess består mitt musiklyssnande till 80% av klassisk musik. Hur som haver, Yngwie öppnade verkligen en helt ny värld för mig och jag började med små små steg lägga in lite ackordföljer och melodier från klassisk musik. Idag tänker jag inte på det utan jag låter det bara ske när jag skriver musik.

Den sommaren började jag också lyssna på latin/jazz/fusion gitarristen Al Di Meola. Oj va han har betytt mycket för mig. Yngwie och Al Di Meola förändrade verkligen mitt gitarrspel. För att nå dit tekniskt så förstod jag att jag måste öva mer fokuserat, och det gjorde jag. Timme efter timme med skalor upp och ner, plektrumövningar, fingerövningar, harmonilära. Varje månad köpte jag gitarrtidningarna Guitarplayer, Guitar world, Guitarist, Guitar school och jag var som en svamp. Jag försökte lära mig allt som stod i gitarrkolumnerna.

Mitt andra band som ofta spelade live
Mitt andra band ‘Black star’ (efter en Yngwie låt) satte jag ihop den sommaren också. Ännu en gång som en trio, en kompis på bas och min lillebror på trummor. Vi fick till slut ihop ett fullt band med en sångare och keyboardist. Vi körde bara originallåtar som jag och min bror skrev.
Genom att vi spelade mycket live så märkte jag ett intresse av gitarrister att dom ville ta lektioner av mig. Men vid den tidpunkten kände jag att jag inte hade tid för det. Året därpå dock, då började jag undervisa för första gången.

Rock SM och mina första gitarrelever

1987 var mitt band som då hade döpt om sig till Calilio med i Rock sm. Samma tävling som Europe vann 1982 och gav dom ett skivkontrakt, resten är historia i deras fall.
Vi kom till semifinal och fick spela i Lisebergshallen. Det var stort för mig och min bror, jag var 16 år då och min bror bara 13 år. Vi var tydligen dom yngsta i Rock sm’s historia som har kommit så långt. Det var en väldigt rolig upplevelse och som öppnade för massor av spelningar för oss. Vi släppte faktiskt en singel också som tydligen sålde bra men vi såg aldrig några royalties? Det visade sig sen att det här skivbolaget behöll all ersättning från alla band. En av många nitar jag har gått på som musiker, mer skulle det tyvärr bli.

Det här var också då året jag hade jag mina två första gitarrelever. Det var två klasskompisar och ja, det gick ju som det gick men grejen är, jag fick blodad tand för det här med undervisning. Så jag fortsatte undervisa då och då och har till dags dato undervisat över 2000+ elever i gitarr, både privat, på musikskola och på medborgarskolan.

Vad hände sen?
Efter det här följde år av undervisning, olika band, skivinspelningar med mitt progressiva metal band Treasure Land, tribute cd till Yngwie Malmsteen, tribute cd till Svensk hårdrock/metal, filmmusik (filmen om John Hron t.ex.), reklammusik, musik till dataspel, musik till artister som Neil Turbin (fd Anthrax) Joe Lynn Turner (fd Rainbow/Deep Purple), Tony Harnell (TNT) m fl.

Författare till två elgitarrböcker
Jag är också författare till elgitarrböckerna ‘Soloteknik för elgitarr‘ och ‘Soloteknik för rock & blues‘. Varför jag skrev dom två böckerna är för att jag tröttnade på att hänvisa mina elever till böcker som är skrivna på engelska. Båda böckerna har sålt extremt bra över hela Skandinavien sen dom släpptes vilket gör mig väldigt väldigt glad 🙂

Soloteknik för elgitarr
Soloteknik för rock & blues

Många av mina elever har jag också hjälpt in på musikskolor i Sverige och USA.

Jag åker också runt i Sverige och Skandinavien och gör gitarrclinics/seminarium på musikhögskolor där jag går igenom olika ämnen som:
– gitarrteknik. Hur man övar effektivast
– skalor. Hur man kan använda skalor från Japan, China, Ungern utöver dom vanliga skalorna i rockmusik.
– musikteori. Hur allt hänger ihop och mycket mer. Lär mer här, clinics

Hoppas vi hörs så du också snart kan spela bättre komp, låtar, solon, solotekniker och kan mer teori och harmonilära.

Var hålls lektionerna?

Lektionerna hålls i Gärdsås, Göteborg i en lugn och harmonisk miljö.
Det tar 4-5 minuter att gå ifrån spårvagnen eller parkeringen till mig.